DIRIGENT

Leo Smeets 

Leo Smeets (1957- )

Leo Smeets is sinds voorjaar 2015 als dirigent verbonden aan Koninklijke Gemengde Zangvereniging De Volharding

Leo Smeets werd  geboren en groeide op in Midden-Limburg. Zijn beide ouders zongen in het kerkkoor en zijn vader was een fervent Gregoriaans zanger.  Niet verwonderlijk dat Leo lid van het plaatselijk jongenskoor  werd en als koperblazer in de plaatselijke Harmonie ging meespelen. Op advies van de plaatselijke huisarts besloot hij na doorlopende hoestklachten hoorn te gaan spelen, dat zijn uitwerking zeker niet heeft gemist.

Vanaf 1978 gaat hij hoorn studeren bij Herman Jeurissen aan het Brabants Conservatorium in Tilburg.  In die periode start hij ook met de oprichting van een eigen kamerkoor.  Veel van zijn ex-leerlingen zijn het vak ingerold als beroepshoornist. Als pedagoog voor jonge hoornisten was een dankbare taak voor hem weggelegd.
Hij is thans verbonden als docent 'hoorn' aan de muziekschool in Weert.

Vanaf 1982 volgt de studie koordirectie bij respectievelijk de docenten Jan Boogaarts en Cees Rotteveel.  Tussen 1993 en 1996 volgt hij de vervolgstudie Orkestdirectie bij Jac van Steen.

Vanaf 1996 volgt de aanstelling tot koordirigent aan de Erasmus Universiteitskoor in Rotterdam. Grote uitvoeringen volgen in de Doelen en de Laurenskerk. Dit waren destijds unieke ervaringen voor hem als de  uitvoeringen van o.a. van het Requiem van Mozart , de Stroom van Lex van Delden en de Paukenmesse van J. Haydn  in de Grote Laurenskerk en Concertzaal de Doelen.

Tussen 2000 en 2008 volgt de aanstelling tot dirigent van de Gemengde Zangvereniging Zanglust in Tegelen, een koor met een grote traditie. 

In 2003 volgt tevens de aanstelling tot dirigent van de Gemengde Zangvereniging Vivente in Venlo. Bij dit koor is hij nog steeds actief als dirigent.

Tussen 2006 en 2010 is hij werkzaam bij het Koninklijk Toonkunstkoor Orpheus in Blerick.

In 2011 wordt hem de vraag voorgelegd of hij belangstellingheeft het kerkkoor van Best te willen gaan leiden. Daarop volgt een spoedcusrus Gregoriaans bij Stefan Klöckner gedurende een hele week aan de Folkwang Hochschule in Essen. Door de internationale contacten aldaar komt hij in aanraking met het Instituut voor Gregoriaans in Drongen te België. Aldaar heeft hij de drie jarige specialisatie cursus met succes afgesloten. Op die manier kwam het Gregoriaans steeds meer als extra specialisatie naar voren.

Vanaf september 2014 dirigeert Leo tevens het Klein Gemengd Koor van de Edith Stein Parochie in Vught.  Een klein kamerkoor wat religieuze muziek zingt op hoog niveau en deze uitvoert tijdens een aantal bepaalde erediensten gedurende het jaar. Daarnaast zingt dit koor  ieder jaar het Stabat Mater van Pergolesi en het Requiem van Fauré.

Sinds begin 2015 volgt Leo privé zanglessen bij zangpedagoog en ex-zanger van het Groot Omroepkoor Jaap Smit in Den Bosch.

Voor alle overige informatie kunt u terecht op de site van Leo: www.leo-smeets.nl.